CLICK!

Followers

Tuesday, August 31, 2021

August 31, 2021



Pelitup muka khas sempena Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 64 tahun! 

Ehem... Barulah nampak bersemangat, bukan?

Salam MERDEKA semua!













Monday, August 30, 2021

August 30, 2021



Bagus abang jual air buah belakang lori ni.

Seiap sediakan cecair sanitasi tangan untuk pelanggan. 

Jaga SOP..! Patut dipuji..!

Tapi... 

Kenapa letak atas bumbung lori? 

Uncle tak sampai...! 

Hu hu hu...













Sunday, August 29, 2021

August 29, 2021



Persoalannya...

Perabot yang ada jualan murah? 

Atau kilang perabot yang nak dijual murah? 

#pening













Saturday, August 28, 2021

August 28, 2021



Biasanya jam yang baru datang dari kilang atau dalam iklan 
mesti menunjukkan pukul 10:10...? 

Kenapa ya? Siapa tahu mengapa..?













Friday, August 27, 2021

August 27, 2021



Pagi-pagi tercongok di hadapan tv, 

Menunggu senarai penuh kabinet baharu oleh Perdana Menteri,

Sebelum mendengar, hati berdebar tak terperi,

Selepas mendengar, hati berdebar berubah menjadi hati geli...

:)









Thursday, August 26, 2021

August 26, 2021



Ya! Ini baru adil..! 

Bukan saja anda perlu meyakini kami.  

Kami juga perlu meyakini anda..!


#JomVaksin











Wednesday, August 25, 2021

August 25, 2021



Seram tengok kesan tapak tangan di belakang kereta tu... 

Bukan apa... teringat pula poster filem POLTERGEIST keluaran tahun 1982. 

Kawan-kawan sedang buat apa pada tahun tu?


(Oh ya... Hantar kereta ke kedai untuk mandi setelah lama hanya mandi hujan...)













Tuesday, August 24, 2021

August 24, 2021



"Olololo... comelnya!"

"Apa yang comel?"

"Itik pakai topi keledar merah jambu!" 

"Mana?" 

"Tuuuuu... Dok bertenggek atas topi!"













Monday, August 23, 2021

August 23, 2021



EMAK: Jom kita ke kedai keriting rambut. 

ANAK: Ke mana? 

EMAK: Err... salun rambut.

ANAK: Oh... jom! 


(Kalau tengok nama kedai dan gaya logo, mesti kedai ni dah wujud sejak tahun 70-an kan?)













Sunday, August 22, 2021

August 22, 2021



Uncle bukan jutawan... berbelanja di gedung bangsawan.

Uncle hanya rakyat jelata... di kedai marhaen uncle berbelanja...

#SedarDiri










Saturday, August 21, 2021

August 21, 2021



Hati rasa tersentuh bila melihat penunggang P-kelui 
di belakang tu curi-curi berhenti untuk minum.

Apa pun bersyukurlah kerana sekurang-kurangnya dia masih lagi bekerja.
Ramai lagi orang yang kesempitan kerja waktu ni... 

Semoga kita semua cepat keluar dari kemelut ini...













Friday, August 20, 2021

August 20, 2021



Wira yang sebenar adalah wartawan yang lencun berhujan 
menunggu berita di hadapan Istana Negara hari ini...!

#Salut

Kalaulah uncle yang bertugas tu... esok sahih demam!











Thursday, August 19, 2021

August 19, 2021



Bila cuaca tidak menyebelahi kita... 

Maknanya baju-baju terpaksa digantung dalam bilik..! 

(Oh ya... baju-baju hitam tu uncle memang yang punya...!)













Wednesday, August 18, 2021

August 18, 2021



Selalunya kereta uncle yang paling kecil.

Hari ni ada lagi kereta yang lebih kecil yang di hantar ke bengkel ini. 

Kereta mainan! 

Apalah yang rosak agaknya...?

Oolololo...! 

(Siap boleh selit tepi pintu! Baahaha..!)













Tuesday, August 17, 2021

August 17, 2021



Mulut tutup... 

Telinga tutup...

Tinggal tunggu nak 'tutup mata' saja ni.... 

(inalilahi wainalilahi rojiun...)













Sunday, August 15, 2021

August 15, 2021



Muka tak puas hati! 

Sebab tak dapat jilat-jilat badan..! 

Sabar ya Mocha... Habis kesan ubat tu baru kita buka..! 

Baahaha! (Gelak jin..!)













Friday, August 13, 2021

August 13, 2021



Udang galah masak lemak kuning yang paling sedap di dunia adalah 
udang galah yang di masak oleh aunty khas untuk uncle...!

Bismillah semua...!













Wednesday, August 11, 2021

August 11, 2021



Ada yang 'terpaksa' mandi hari ini... 

Calar-balar jugalah lengan anak bujang tu dibuatnya...! 

Uncle? Tukang gelak bolehlah... Baahaha..!













Tuesday, August 10, 2021

August 10, 2021



Dia 'terpaksa' parkir kereta dia atas laluan pejalan kaki sebab dia nak elak dari panas matahari. 

Uncle pula 'terpaksa' berjalan di bawah panas matahari sebab nak elak dari kereta dia yang berada di laluan pejalan kaki...

"Sabar gedek, sabar..." Cakap dalam hati sambil urut dada sendiri... 

(Yalah! Takkan nak urut dada orang lain pula?)













Monday, August 9, 2021

August 9, 2021



Bila sedang mencari nombor pendaftaran bermula dengan huruf 'W'. 

Tiba-tiba ternampak yang bermula dengan 'double U'. 

Mulalah soalan bermain-main di fikiran... 

"Eh... aku patut cari huruf apa tadi, eh?"













Sunday, August 8, 2021

August 8, 2021



Cantiknya cahaya yang menembusi awan tu... 

Kalau diterjemah,

"Adanya harapan disebalik kebuntuan..." 

Eceh...! 

Nak berpuitis konon!













Saturday, August 7, 2021

August 7, 2021



Ngeri! Muhammad Syah Firdaus terjatuh setelah diasak! 

Namun jatuh dan tercedera tidak menghalang beliau ke peringkat seterusnya! Syabas!

(Ehem... Ada gaya pengacara sukan tak?)

#keirin #olimpik2020













Friday, August 6, 2021

August 6, 2021



Siapa sangka... 

Hujan - panas - angin, hujan - panas - angin...

Boleh membentuk corak beralun dari kotoran dan tanah.

Macam lukisan semula jadi. 

Cantik bukan?













Thursday, August 5, 2021

August 5, 2021



"Err... Boleh tolong tengokkan pendingin hawa van jenazah ini tak?"

"Boleh encik... Kenapa? Tak sejuk?"

"Eh... bukan tak sejuk..."

"Habis tu..?"

"Setiap kali saya naik, mesti saya rasa 'seram sejuk..!'

(Okey... maaf. Lawak hambar.)












Wednesday, August 4, 2021

August 4, 2021



Memanglah panggung wayang sudah lama tidak dibuka... 

Tengok poster wayang...

Eh... takkanlah ini cerita terakhir yang ditayang? 

Ini MGR cerita zaman P Ramlee...! 

Atau uncle yang termasuk dalam terowong masa...?













Tuesday, August 3, 2021

August 3, 2021



Ada orang nak tahu bila sekolah nak dibuka. 

Ada juga orang nak tahu bila pejabat nak dibuka.

Ada segelintir orang nak tahu bila parlimen nak dibuka. 

Uncle tak peduli semua itu..!

Uncle hanya nak tahu bila pusat karaoke nak dibuka! 

Eh? Baahaha...! 

#TakSedarDiri