CLICK!

Followers

Thursday, April 25, 2024

Wednesday, April 24, 2024

April 24, 2024



Mak ai!!!

Ini kucing atau hantu...? 

Maaf. Uncle bukan niat nak senda tubuh... terkejut!











Tuesday, April 23, 2024

April 23, 2024



Perasan tak? 

Pasu pokok bunga di belakang tu 
diperbuat dari botol air mineral terpakai... 

Bagus bukan? 

Jom kitar semula!











Monday, April 22, 2024

Saturday, April 20, 2024

April 20, 2024



Untuk orang yang benar-benar tiada mana untuk cuci kasut. 

Masukkan kasut > Bayar > Datang ambil dua hari kemudian.

Bagus juga idea ni, bukan?











Friday, April 19, 2024

Thursday, April 18, 2024

April 18, 2024



Arca di belakang tu... 

Peniaga sedang menimbang buah. = Uncle faham. 

Memakai pakaian dulu-dulu. = Uncle faham. 

Menggunakan alat penimbang dulu-dulu. = Uncle faham. 

Kenapa dia berwarna merah. = Uncle tak faham!











Wednesday, April 17, 2024

April 17, 2024



Kedai runcit ini uncle kerap singgah sejak uncle
mula-mula kahwin sehinggalah dah bermenantu. 

Hingga uncle dengan tauke kedai bergelar kawan. 

Tapi hari ni berlainan. 
Barang-barang yang selalunya penuh kini separuh kosong. 

"Boss! Kemas barangkah?" Tanya uncle.

"Bukanlah... Mahu tutup kedai. Mahu pencen!" Jawabnya sambil ketawa kecil. 

"Wah? Ya ka? Tahniah! Tahniah!" Balas uncle berseloroh... 

Tak tahu kenapa, tapi hati uncle terbit sedikit rasa sebak. 


(Lalu uncle keluarkan kamera untuk swafoto kenangan.)











Tuesday, April 16, 2024

April 16, 2024



Rasanya dah boleh ubah dah papan tanda ni... 

Murid lelaki berseluar pendek dan bersongkok macam ni dah tak wujud lagi! 

Zaman British dulu mungkinlah...











Monday, April 15, 2024

April 15, 2024



Wow! 

Klasik betul bangunan Pejabat Pos Kampar ni... 

Semoga bangunan-bangunan lama seperti ini terus dipelihara. Banyak nilai sejarahnya!











Sunday, April 14, 2024

Saturday, April 13, 2024

April 13, 2024



Hai...

Hari ni bersiaran agak jauh dari sarang...

 "Ape lagi? Moh le kite!" 

(Bagaimana? Jadi tak loghat Perak uncle?)











Friday, April 12, 2024

April 12, 2024



Terima kasih kepada pasaraya yang menyediakan tempat duduk 
untuk para suami sementara menunggu isteri masing-masing membeli belah. 

Selain ini membolehkan kami menghilangkan lenguh kaki berdiri.  Ia juga mampu menjadi tempat persembunyian ketika transaksi pembayaran bakal berlaku!











Thursday, April 11, 2024

Wednesday, April 10, 2024

April 10, 2024

SALAM AIDILFITRI


Salam Aidilfitri buat pembaca bunyi dan pembaca sunyi blog ini... 

Maaf zahir dan batin!  

Kosong-kosong, ya!



(LOKASI: Masjid Saidina Hamzah, Kampung Batu Muda, Kuala Lumpur.)












Monday, April 8, 2024

April 8, 2024



Wah! Tak sangka!

Kad hari raya fizikal masih ada dijual di rak kedai! 

Ingatkan dah pupus, dah...!











Sunday, April 7, 2024

April 7, 2024



Raya belum. 

Satu balang dah selesai uncle kerjakan.

Sorok belakang sikit, sebelum aunty perasan...











Saturday, April 6, 2024

April 6, 2024



Anak uncle... 

Dulu daftar kolej dia beli selonggok panyangkut baju. 

Ini nak daftar semester baharu, beli lagi selonggok penyangkut baju... 

(fikir...)

...dia makan, kot?










Friday, April 5, 2024

April 5, 2024



Eh? Sikit lagi nak sama dengan nama betul uncle... 'Marzuki'. 

Kalau tak, dapatlah uncle kutip royalti tiap-tiap tahun! 



Oh ya... Terhibur uncle tengok telatah anak-anak blogger SYAZ RAHIM

Nak terhibur sama? Klik > SINI <











Thursday, April 4, 2024

April 4, 2024



Bagusnya jumpa tempat basuh kereta bawah jambatan macam ni... 

Redup! 

Taklah kering tekak menunggu di bawah terik matahari, kan?











Wednesday, April 3, 2024

April 3, 2024



Jom memburu di pasar ramadan!

Hmmm, kalau ikut nafsu...

...rasanya tak cukup jari nak sangkut beg plastik, ni...











Tuesday, April 2, 2024

April 2, 2024



Empat roda berenjin, namanya kereta. 

Dua roda berenjin, namanya motosikal. 

Ini... 

Tiga roda berenjin... Namanya apa...?


#GaruKepala








Monday, April 1, 2024

April 1, 2024



Di kedai tayar uruskan kereta. 

Penat berdiri. Maklumlah... puasa.

Nampak bangku.

Tumpang duduk. 

Lega sikit otot kaki tua ni... 


NOTA: Minuman-minuman atas meja tu bukan uncle punya, ya! 
Jangan fikir yang bukan-bukan! Dosa!











Sunday, March 31, 2024

March 31, 2024



Eh eh eh... 

Dia ingat Jalur Gemilang ni langsir atau apa? 

Main simpul-simpul bagai...?!?!












Saturday, March 30, 2024

March 30, 2024



Musim perayaan ni dia punya barisan 
untuk bayaran bukan calang-calang ya...  

Entah-entah berbuka sambil beratur!

Semoga bertabah ya kawan-kawan!











Friday, March 29, 2024

March 29, 2024



Doa sebelum menempuh bazar ramadan: 

"Bismillah... Kuatkanlah imanku yang senipis kulit bawang ini..." 

Amin.











Thursday, March 28, 2024

March 28, 2024



Umur bertambah. 

Kekuatan mata berkurang. 

Kekuatan cermin mata perlu ditambah. 

Baki bank akan berkurang...