CLICK!

Followers

Sunday, March 28, 2021

March 28, 2021



Berkali-kali uncle terjumpa orang yang 'bertawakal' meninggalkan tabung derma tanpa sebarang jagaan di hadapan pintu bank begini. 

Bagaimana kalau tabung ini dicuri? 

Bagaimana pula dengan sumbangan ikhlas yang tak kesampaian itu...? 

Siapa yang akan bertanggungjawab bila 'ditanya' kelak?

Tawakal sepatutnya digandingkan dengan akal...










12 comments:

  1. bukan 'amal jariah' je ni uncle., 'ambil jerlah' tabung tuuh.., hahaha

    ReplyDelete
  2. dun worry, ada orang jaga disebalik dinding tu uncle..

    ReplyDelete
  3. Dah biasa terlihat seperti ini. Ia bergantung pada diri kita sendiri juga. Rasa nak keluarkan duit untuk derma, kita derma. Kalau was², tak perlu keluarkan duit. Entahlah uncle, zaman penuh mencabar ni, manusia sanggup buat apa sahaja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedangkan tabung masjid pun dicuri.... aduh!

      Delete
  4. dulu masa zaman kampus... makcik cleaner letak je jualan ns goreng/ns lemak dia kt tgh lobi... dgn tabung duit pun dia letak je kat situ.. ms tu 1st time jugak lah tgk org tawakal berniaga mcm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau untung rugi atas diri sendiri tu takpelah tawakal macam tu... ini melibatkan sumbangan / niat / pahala orang lain... Hmmmm...

      Delete